Projekti i financuar nga BE ndihmon kosovarët të testojnë ekpozimin e tyre në internet

Organizuar nga dy OJQ Kosovare, LENS nga Prishtina dhe KCIC nga Gjilani, qytetarëve dhe përfaqësuesve të shoqërisë civile sot u janë prezantuar mundësit për të shikuar se sa janë të ekspozuar në internet. Aktiviteti i quajtur “Sa di interneti për ty” ka mbledhur në Gjilan ekspertët e Teknologjisë Informative të cilët kanë ndihmuar individët e[…]

Sa din internet për ty

Interneti është bërë kanali më i shpejt dhe më i lirë për të komunikuar. Sasi të mëdha të të dhënave gjeneron çdo minutë, përmbajte tekstuale, fotografi, video, të dhëna personal, etj. Por, a e din cilat të dhëna i ruajnë ueb faqet në internet? A ke dëgjuar për cookies? A e di se çka ndodh[…]

PRISHTINA DEBATON PËR TË DREJTAT DIGJITALE

Nga Lorina Hoxha – 14.06.2017 NJË KONFERENCË I THEKSOI ÇËSHTJET NË LIDHJE ME PRIVATËSINË DHE SHFRYTËZIMIN E TË DHËNAVE. Në një konferencë të mbajtur në Prishtinë javën e kaluar u analizuan çështjet e privatësisë së të dhënave dhe rreziqet gjithnjë më të mëdhaja që i kanosen të drejtave dhe lirive të njeriut në epokën digjitale. Konferenca e[…]

RUAJTJA E TË DHËNAVE PRIVATE NË FACEBOOK

Nga Hoi Mun Yee – 23.06.2017 SI TA PARANDALOJMË KEQPËRDORJEN E INFORMATAVE TONA. Ruajtja e informatave personale në Kosovë shpeshherë mund të jetë sfidë e vështirë. Të gjithë duan të dinë se kush je, prej nga vjen, çfarë bënë, a je i/e martuar, në cilën shkollë të ka shku baba, çfarë ngjyre i ka pasë sytë qeni[…]

LUFTË DIGJITALE KUNDËR EKSTREMIZIMIT?

Nga Ngadhnjim Avdyli – 22.06.2017 EKSPERTË MBLIDHEN NË PRISHTINË, PËR TË DISKUTUAR METODAT E PËRDORIMIT TË INTERNETIT KUNDËR TERRORISTËVE. Plot 12 ditë pas sulmit terrorist në Manchester të Britanisë së Madhe, që ndodhi në maj dhe la 22 persona të vdekur, njohës të sigurisë, fushës kibernetike dhe ekspertë të të drejtave digjitale dhe të të drejtave të njeriut u[…]

FRIKË PËR PËRSËRITJEN E 2010-SHIT

Nga Leonora Aliu – 01.06.2017 MONITORUESIT PARALAJMËROJNË PËR MUNDËSI TË KEQPËRDORIMEVE NË DITËN E VOTIMIT. Më pak se dy javë kanë mbetur, derisa kosovarët t’i drejtohen kutive të votimit për të zgjedhur legjislaturen e tyre të re, dhe rrjedhimisht qeverinë e re. Por, tensionet e zgjedhjeve të sivjetme nacionale mund të vërehen qysh tash me parullat e[…]

Big Data: Fundi i privatësisë

Me rreth 76% e shtëpive me qasje në internet, Kosova përbënë një figurë të krahasueshme me vendet me ekonomi të zhvilluar, sikurse edhe në përdorimin e mediumeve të reja – me rreth 850 mijë në rrjetin facebook. Përveç njërës nga çështjet, ngritjes së kapaciteteve institucionale që u fol gjatë konferencës “Për agjendë të përbashkët në[…]

Mediat digjitale në Kosovë: Në kontroll të baraspeshës mes lirisë së shprehjes dhe reputacionit

Rritja e mediave digjitale mishëron në vete atë që quhet demokratizimi i lirisë se shprehjes. Ajo nuk sheh kufij informacioni,  që do të thotë se pajtohet që gjithsecili te jetë shkrimtar, transmetues ose botues. Me gjithë këta pjesëmarrës të përfshirë në komunikimin digjital, ka rrezik që një rritje e potencialit të të shprehurit mund të[…]

Të dhëna të lira – Praktikat e mbledhjes dhe përpunimit të të dhënave personale nga sektori privat

Pothuajse çdo aktivitet i yni gjeneron të dhëna, komunikimi ynë elektronik, transaksionet bankare, shënimet e mjekut, e madje edhe preferencat tona kur bëjmë blerjet e përditshme, të gjitha kur grumbullohen mund të japin mjaftueshëm informata që një modelim matematikor ose algoritëm, të mund të na ndërtoj profilin tonë, në funksion të pyetjeve dhe kurreshtjes së[…]