Skip to content

PRIVATËSIA NË KOSOVË MERR NJË PËRKRAHJE TË RËNDËSISHME NGA BE DHE SHOQËRIA CIVILE

Dy OJQ Kosovare, LENS nga Prishtina dhe KCIC nga Gjilani, me ndihmë të një granti nga BE kanë realizuar një projekt i cili ka tentuar të vë në binarë një varg masash të cilat do të parandalonin keqpërdorimin e të dhënave personale si dhe shkeljen e privatësisë. Aktivitetet kryesore të rrjetit kanë qenë fuqizimi i… Read More »PRIVATËSIA NË KOSOVË MERR NJË PËRKRAHJE TË RËNDËSISHME NGA BE DHE SHOQËRIA CIVILE

Projekti i financuar nga BE ndihmon kosovarët të testojnë ekpozimin e tyre në internet

Organizuar nga dy OJQ Kosovare, LENS nga Prishtina dhe KCIC nga Gjilani, qytetarëve dhe përfaqësuesve të shoqërisë civile sot u janë prezantuar mundësit për të shikuar se sa janë të ekspozuar në internet. Aktiviteti i quajtur “Sa di interneti për ty” ka mbledhur në Gjilan ekspertët e Teknologjisë Informative të cilët kanë ndihmuar individët e… Read More »Projekti i financuar nga BE ndihmon kosovarët të testojnë ekpozimin e tyre në internet

Sa din internet për ty

Interneti është bërë kanali më i shpejt dhe më i lirë për të komunikuar. Sasi të mëdha të të dhënave gjeneron çdo minutë, përmbajte tekstuale, fotografi, video, të dhëna personal, etj. Por, a e din cilat të dhëna i ruajnë ueb faqet në internet? A ke dëgjuar për cookies? A e di se çka ndodh… Read More »Sa din internet për ty

PRISHTINA DEBATON PËR TË DREJTAT DIGJITALE

Nga Lorina Hoxha – 14.06.2017 NJË KONFERENCË I THEKSOI ÇËSHTJET NË LIDHJE ME PRIVATËSINË DHE SHFRYTËZIMIN E TË DHËNAVE. Në një konferencë të mbajtur në Prishtinë javën e kaluar u analizuan çështjet e privatësisë së të dhënave dhe rreziqet gjithnjë më të mëdhaja që i kanosen të drejtave dhe lirive të njeriut në epokën digjitale. Konferenca e… Read More »PRISHTINA DEBATON PËR TË DREJTAT DIGJITALE

RUAJTJA E TË DHËNAVE PRIVATE NË FACEBOOK

Nga Hoi Mun Yee – 23.06.2017 SI TA PARANDALOJMË KEQPËRDORJEN E INFORMATAVE TONA. Ruajtja e informatave personale në Kosovë shpeshherë mund të jetë sfidë e vështirë. Të gjithë duan të dinë se kush je, prej nga vjen, çfarë bënë, a je i/e martuar, në cilën shkollë të ka shku baba, çfarë ngjyre i ka pasë sytë qeni… Read More »RUAJTJA E TË DHËNAVE PRIVATE NË FACEBOOK

LUFTË DIGJITALE KUNDËR EKSTREMIZIMIT?

Nga Ngadhnjim Avdyli – 22.06.2017 EKSPERTË MBLIDHEN NË PRISHTINË, PËR TË DISKUTUAR METODAT E PËRDORIMIT TË INTERNETIT KUNDËR TERRORISTËVE. Plot 12 ditë pas sulmit terrorist në Manchester të Britanisë së Madhe, që ndodhi në maj dhe la 22 persona të vdekur, njohës të sigurisë, fushës kibernetike dhe ekspertë të të drejtave digjitale dhe të të drejtave të njeriut u… Read More »LUFTË DIGJITALE KUNDËR EKSTREMIZIMIT?

FRIKË PËR PËRSËRITJEN E 2010-SHIT

Nga Leonora Aliu – 01.06.2017 MONITORUESIT PARALAJMËROJNË PËR MUNDËSI TË KEQPËRDORIMEVE NË DITËN E VOTIMIT. Më pak se dy javë kanë mbetur, derisa kosovarët t’i drejtohen kutive të votimit për të zgjedhur legjislaturen e tyre të re, dhe rrjedhimisht qeverinë e re. Por, tensionet e zgjedhjeve të sivjetme nacionale mund të vërehen qysh tash me parullat e… Read More »FRIKË PËR PËRSËRITJEN E 2010-SHIT

Big Data: Fundi i privatësisë

Me rreth 76% e shtëpive me qasje në internet, Kosova përbënë një figurë të krahasueshme me vendet me ekonomi të zhvilluar, sikurse edhe në përdorimin e mediumeve të reja – me rreth 850 mijë në rrjetin facebook. Përveç njërës nga çështjet, ngritjes së kapaciteteve institucionale që u fol gjatë konferencës “Për agjendë të përbashkët në… Read More »Big Data: Fundi i privatësisë

Mediat digjitale në Kosovë: Në kontroll të baraspeshës mes lirisë së shprehjes dhe reputacionit

Rritja e mediave digjitale mishëron në vete atë që quhet demokratizimi i lirisë se shprehjes. Ajo nuk sheh kufij informacioni,  që do të thotë se pajtohet që gjithsecili te jetë shkrimtar, transmetues ose botues. Me gjithë këta pjesëmarrës të përfshirë në komunikimin digjital, ka rrezik që një rritje e potencialit të të shprehurit mund të… Read More »Mediat digjitale në Kosovë: Në kontroll të baraspeshës mes lirisë së shprehjes dhe reputacionit

Të dhëna të lira – Praktikat e mbledhjes dhe përpunimit të të dhënave personale nga sektori privat

Pothuajse çdo aktivitet i yni gjeneron të dhëna, komunikimi ynë elektronik, transaksionet bankare, shënimet e mjekut, e madje edhe preferencat tona kur bëjmë blerjet e përditshme, të gjitha kur grumbullohen mund të japin mjaftueshëm informata që një modelim matematikor ose algoritëm, të mund të na ndërtoj profilin tonë, në funksion të pyetjeve dhe kurreshtjes së… Read More »Të dhëna të lira – Praktikat e mbledhjes dhe përpunimit të të dhënave personale nga sektori privat

Konferenca ndërkombëtare “Për agjendë të përbashkët në të drejtat digjitale”

Këtë qershor, LENS dhe KCIC do të organizojnë konferencën ndërkombëtare “Për agjendë të përbashkët në të drejtat digjitale”. Më 7 dhe 8 në po të njëjtin muaj, në Sheshin 21 në Prishtinë, konferenca do të sjell prezantime dhe diskutime të rëndësishme për të drejtat digjitale në Kosovë. Në një vend do të mblidhen folës nga… Read More »Konferenca ndërkombëtare “Për agjendë të përbashkët në të drejtat digjitale”

Njoftohuni me folësit kryesor të konferencës ndërkombëtare

  Më 7 dhe 8 qershor nga ora 9:00, do të nis konferenca ndërkombëtare “Për agjendë të përbashkët në të drejtat digjitale” do të mbahet në Sheshin 21 në Prishtinë më 7 dhe 8 qershor. Realizohet si pjesë e aktiviteteve të projektit “Mbrojtja e të drejtave të njeriut në epokën digjitale” zbatuar nga LENS dhe… Read More »Njoftohuni me folësit kryesor të konferencës ndërkombëtare

Për autorin, apo për të gjithë?

Nga Ngadhnjim Avdyli – 22.05.2017 PRETENDIMET PËR TË DREJTËN MBI PRONËN INTELEKTUALE NDANË AKTIVISTË DHE SHTETIN. Ligji për të drejtat e autorit në Kosovë ndalon përdorimin e veprave pa lejen e autorit të tyre – duke e cilësuar shkeljen e kësaj të drejte madje vepër penale. Me qëllim që të luftojë keqpërdorimet e materialeve që… Read More »Për autorin, apo për të gjithë?

Përkundër paqartësive, mediat duhet t’i përmbushin standardet profesionale gjatë raportimeve të proceseve gjyqësore

Nga Furtuna Sheremeti – 21.03.2017 BALANCIMI I EKSKLUZIVITETIT VS. NEVOJËS PËR SAKTËSI. Kudo në botë, mediat dhe sistemi gjyqësor e prokurorial kanë mospajtime të rregullta rreth asaj që duhet të jetë publike dhe asaj që nuk duhet të jetë publike. Zakonisht ligji e rregullon shumicën e çështjeve, por gjithmonë ka hapësirë për interpretim dhe pakënaqësi.… Read More »Përkundër paqartësive, mediat duhet t’i përmbushin standardet profesionale gjatë raportimeve të proceseve gjyqësore

U mbajt konferenca për fshehtësinë e votës dhe përpunimin e të dhënave të votuesve

Nën organizimin e dy OJQ-ve vendore LENS dhe KCIC, e me financimin e Bashkimit Evropian dhe Friederich Ebert Stiftung (FES), sot ne Prishtinë u mbajt një konferencë e cila trajtoi fshehtësinë e votës dhe ruajtjen e të dhënave personale të votuesve. Kjo temë nuk është diskutuar kurrë më parë në mënyrë të veçante edhe pse… Read More »U mbajt konferenca për fshehtësinë e votës dhe përpunimin e të dhënave të votuesve

Apliko për pjesëmarrje në konferencë

LENS dhe KCIC organizojnë konferencën “Të drejtat e njeriut në epokën digjitale” ku do të prezantohet analiza “Sigurimi i privatësisë së votës dhe shënimeve të votuesve”. Konferenca do të mbahet më 23 mars 2017 (e enjte) me fillim ora 9:30, në hapësirat e Orion Conference Centre, në Prishtinë. Në këtë ngjarje do të marrin pjesë… Read More »Apliko për pjesëmarrje në konferencë

INTERNET — HARROMË!

Nga Valmir Mehmetaj – 21.02.2017 SI T’I NDALOSH MJETET E KËRKIMIT NË INTERNET QË TË SHFAQIN REZULTATE TË TURPSHME PËR TY. Thuhet se interneti nuk harron kurrë. E kjo ndodh për shkak se kujtesa e tij ruhet në hard drives të miliona ueb serverëve rreth botës; dhoma të mbushura me kompjuterë të zakonshëm që qëllim… Read More »INTERNET — HARROMË!

FTESË PËR APLIKIM: Trajnimi “Identifikimi dhe adresimi i cenimeve të të drejtave të njeriut në epokën digjitale”

LENS dhe KCIC ju ftojnë të aplikoni për pjesëmarrje në trajnimin dy ditor për identifikimin dhe adresimin e cenimeve te të drejtave të njeriut në epokën digjitale. Pjesëmarrësit e këtij trajnimi do të kenë mundësi të mësojnë se si t’i identifikojnë cenimet e të drejtave të njeriut si rezultat i përdorimit të teknologjive digjitale si… Read More »FTESË PËR APLIKIM: Trajnimi “Identifikimi dhe adresimi i cenimeve të të drejtave të njeriut në epokën digjitale”

Call for expression of interest – short-term assignment in Kosovo for experts in Civil Society

Title of assignment: Mentoring Expert for Defending Human Rights in Digital Age project Date(s) of assignment: Between 01.02.2017 and 31.08.2017 LENS and its partner organization KCIC, are implementing the “Defending human rights in the digital age” project funded by the European Union. One of the main activities of this project is to enhance the capacities… Read More »Call for expression of interest – short-term assignment in Kosovo for experts in Civil Society

FTESË PËR SHPREHJE TË INTERESIT

FTESË PËR SHPREHJE TË INTERESIT- Vizualizim i të dhënave FTESË PËR SHPREHJE TË INTERESIT- Konsulencë

Qasja e sektorit privat në Kosovë ndaj privatësisë dhe mbrojtjes së të dhënave personale

Qasja e sektorit privat në Kosovë ndaj privatësisë dhe mbrojtjes së të dhënave personale u diskutua në tryezën e organizuar në Prishtinë. Ky diskutim i paraprinë një hulumtimi i cili do të mbulojë sektorët që mbledhin dhe përpunojnë të dhëna të ndjeshme të qytetarëve ose ku ka potencial më të madh për shkelje të privatësisë.… Read More »Qasja e sektorit privat në Kosovë ndaj privatësisë dhe mbrojtjes së të dhënave personale

Apliko për pjesëmarrje në Konferencën “Të drejtat e njeriut në epokën digjitale”

LENS dhe KCIC ju ftojnë të aplikoni për pjesëmarrje në konferencën e dytë “Të drejtat e njeriut në epokën digjitale”, ku do të prezantohet analiza “Qasja e sektorit privat ndaj privatësisë dhe mbrojtjes së të dhënave personale”. Nëse ju jeni përfaqësues i ndonjë institucioni nga sektori komercial, shoqëria civile ose angazhoheni si aktivist në mbrojtjen… Read More »Apliko për pjesëmarrje në Konferencën “Të drejtat e njeriut në epokën digjitale”

Çka është privatësia?

Sigurisht e keni dëgjuar shumë herë fjalën privatësi, ose edhe fjalitë “mos ma ceno privatësinë”, “kjo është diçka private”, “askush s’po e respekton privatësinë” e shumë fjali të tjera. Por çka është privatësia? Privatësia është e drejtë themelore e njeriut dhe përfshin pronësinë e përhershme të një individi, që nënkupton të dhënat personale dhe jetën… Read More »Çka është privatësia?

Shoqëria civile në Kosovë mobilizohet për të mbrojtur të drejtat digjitale

Nën organizimin e dy OJQ-ve Kosovare, LENS nga Prishtina dhe KCIC nga Gjilani, përfaqësues të shoqërisë civile dhe institucioneve shtetërore përkatëse u prezantuan sot me punimin mbi legjislacionin lidhur me të drejtat digjitale. Punimi është hartuar bashkërisht nga ekspertët ligjorë vendas dhe të huaj dhe shqyrton ligjet e aplikueshme në Kosovë dhe Direktivat e BE-së… Read More »Shoqëria civile në Kosovë mobilizohet për të mbrojtur të drejtat digjitale

APLIKO për pjesëmarrje në Konferencën Kombëtare “Të drejtat e njeriut në epokën digjitale”

LENS dhe KCIC ftojnë organizatat e shoqërisë civile në Kosovë dhe të intersuarit e tjerë, të regjistrohen për pjesëmarrje në konferencën e parë nga projekti “Të drejtat e njeriut në epokën digjitale”, ku do të prezantohet punimi “Legjislacioni në fuqi mbi mbrojtjen e privatësisë dhe aplikimi.” Ky punim shtjellon kornizën legjislative për mbrojtjen e privatësisë… Read More »APLIKO për pjesëmarrje në Konferencën Kombëtare “Të drejtat e njeriut në epokën digjitale”

Mbrojtja e të drejtave të njeriut në epokën digjitale

LENS si bartëse si dhe organizata jo-qeveritare KCIC si partnere, kanë filluar të implementojnë projektin “Mbrojta e të drejtave të njeriut në epokën digjitale”, të mbështetur nga Bashkimi Evropian. Qëllimi i projektit është që të adresojë cenimet e të drejtave të njeriut, lirive dhe demokracisë qe janë shfaqur apo përkeqësuar në kohën e zhvillimit teknologjik.… Read More »Mbrojtja e të drejtave të njeriut në epokën digjitale